Leerlingenraad

De leerlingenraad

De visie van de leerlingenraad sluit aan op de visie van de school. In de visie wordt al gesproken over onderzoeken, betrokkenheid, mede-eigenaar zijn van leer- en ontwikkelingsproces en over keuzevrijheid. Dit zijn punten die ook van groot belang zijn in de leerlingenraad. Met de leerlingenraad willen we werken aan het stukje burgerschap, waarbij vrijheid, gelijkheid en solidariteit belangrijke punten zijn. De leerlingen moeten hun eigen mening en daarbij argumenten kunnen geven en ze moeten de mogelijkheid krijgen om hun eigen stem te laten horen. Leerlingen moeten leren om te luisteren naar elkaar en om je te kunnen verplaatsen in een ander en bovenal respect te hebben voor elkaar.

Er zijn gedurende het jaar veel verschillende speciale (inter)nationale dagen of weken. Denk aan ‘week tegen pesten’, ‘week van mediawijsheid’, ‘Wereldlichtjesdag’, ‘internationale dag tegen racisme’ en nog veel meer.

  • De leerlingen van de leerlingenraad maken in het begin van het schooljaar een voorselectie van 10 onderwerpen die hun interessant lijken om dat schooljaar mee aan het werk te gaan.
  • De leerlingen van de leerlingenraad gaan met deze selectie naar hun groepen en gaan daar met hun groep een stemronde doen waar een top 5 uitkomt.
  • We leggen als leerlingenraad de stemmen van alle groepen bij elkaar en kijken welke onderwerpen de meeste stemmen hebben gekregen. We kiezen 5 onderwerpen waar we dat schooljaar aan gaan werken.
  • De leerlingenraad gaat deze onderwerpen weg zetten in de kalender en maakt een tijdspad hoe we er naar toe gaan werken en wat we met het onderwerp gaan doen.
  • De leerlingenraad bedenkt activiteiten/oefeningen passend bij het onderwerp dat door alle leerlingen in de school gedaan kan worden. Daarin kan wel gedifferentieerd worden voor de verschillende bouwen.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Dit jaar waren er veel stemmen voor 4 februari: Wereldkankerdag. De leerlingenraad kwam met het idee om een flessenactie te houden om wat geld in te zamelen voor het KWF. Daarnaast wilden ze ook dat alle leerlingen in school een tekening (bij de kleuters) of een kaart (groepen 3 t/m 8) maakten voor patiënten van de oncologie afdeling van het ZGT in Almelo. De tekeningen en kaarten zijn naar het ZGT gebracht. Later kregen we verschillende mailtjes en foto's van mensen die echt geraakt waren door de tekeningen en kaartjes die ze hadden gekregen als bemoediging.